Tarih boyunca ülkeler arasında yapılan ticarette, bu ticareti yapan ülkeler arasında bitki ve bitkisel ürünlerin zararlılarının da değişimi olmuştur. Bu nedenle yaşanabilecek ciddi zararlara yol açabilecek bu değişimi önleyecek çalışmalar yapılmıştır.
Bitki sağlığı
Bitkilere zarar verme olasılığı olan organizmalara karşı, mantarlar, bakteriler, virüsler, böcekler ve diğer bitki zararlılarınında arındırılması için buna uygun önlemlerin alınması gerekmektedir.
Günümüzde uluslararası bitki sağlığı faaliyetlerini dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) tarifeler ve genel ticaret anlaşması kapsamında sağlık ve bitki sağlığı önlemlerinin uygulanmasını ilişkin anlaşma (SPS) ve bu anlaşmayı yürütecek bitki sağlığı önlemleri komisyonu (IPPC) oluşturulmuştur.
IPPC;
Uluslarası ticarette ahşap ambalaj malzemelerinin düzenlenmesi rehberi
Uluslarası bitki sağlığı koruma komisyonu IPPC’ye üye olan ülkemizde de ahşap ambalaj malzemeleri hakkında ISPM-15 standartı kabul edilmiştir.
ISPM-15 herhangi bir ahşap ambalajda hiçbir zararlının bulunmaması için kabul edilmiş ve buna uygun ısıl işlem ve ya fümigasyon yönteminin uygulanmasıdır.
Ülkemizde 2004 yılından ISPM-15 standardına geçilmiştir. ISPM-15 standardını ilk alan firmamızda ahşap ambalajlar ısıl işlem yöntemi ile zararlılarından arındırılır. Isıl işlem uygulaması bilgisayar kontrollü otomatik kurutma fırın sistemi ile gerçekleştirilmektedir.
Her ısıl işlemli ahşap ambalaj için ISPM-15 standartlarına uygun olduğunu gösteren belge düzenlenir ve işlem yapılan ahşap ambalajlar ile birlikte siparişi veren firmaya iletilir.
İŞARETLEME
ISPM-15 standardında ısıl işlem görmüş ahşap malzemede aşağıdaki işaretleme olmak zorundadır;
25 Mayıs 2019 tarihli 30784 sayılı Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması Ve İşaretlenmesine Dair Yönetmelik bilgisine buradan ulaşabilirsiniz;